26 Aralık 2014
Sayı: SYKB 2014/01 (51)

2015’in kaderini devrimci sınıf mücadelesi tayin edecek!
2014’te devlet terörü
Kürt cephesi: 2014 yılına Kobanê direnişi damgasını vurdu
Devlet terörüne karşı devrimci sınıf mücadelesi
Ayvalıtaş davasında oyun sürüyor
Banka patronlarının grev korkusu!
2014: Katliam, yıkım ve direnişin yılı
Metal işçisi son sözünü söyledi
Gebze mitinginde metal işçisinden grev mesajı
“İşyerinde benim gibi isyan eden yüzlerce işçi var”
Kani Beko ve omuzdaşları sınıf mücadelesinin önündeki barikattırlar! - B. Seyit
“Bize yapılanlara sessiz kalmayın!”
Yeni bir yıl ve devrimci olanaklar
PEGİDA: Irkçı-faşist saldırganlığın yeni müfrezesi
Rusya’da otomobil işçilerinden grev hazırlığı
ABD-Küba ilişkilerinde yeni bir döneme doğru
Üniversitelerde faşist terör: Onlarca gözaltı!
Devrimci ilke ve taktiğin birliği
2014: Kamu emekçilerinin kitlesel-birleşik mücadele hattı ihtiyacı
EKK Çalıştayı Sonuç Bildirgesi
Emekçi kadınlar çalıştayı değerlendirdi
Emekçi kadın çalıştayı: Direniş özgürleştirir!
Kadın olmak
19 Aralık’tan bugüne direniş sürüyor!
BDSP 19 Aralık Direnişi’ni selamladı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Üniversitelerde faşist terör: Onlarca gözaltı!

 

24 Aralık günü Maraş’ta Kürt bir öğrencinin bıçaklanmasının ardından yapılan protestoya faşistler ve polis saldırırken Kocaeli Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde de onlarca öğrenci gözaltına alındı.

Maraş’ta faşist terör

Maraş’ta Sütçü İmam Üniversitesi'nde 5 Kürt öğrencinin bıçaklı saldırıya uğraması ve Yüksel Tekin adlı öğrencinin ağır yaralanmasını protesto eden öğrencilerin yaptığı eylemde de faşist terör yaşandı. Yürüyüş yaparak ırkçı saldırıyı kınayan öğrenciler, faşistlerin taşlı saldırısına uğrarken çatışmanın yaşandığı yere gelen polis de faşist güruhu koruma altına alarak Kürt öğrencilere saldırıya girişti.

Polis TOMA ve gaz ile saldırırken ülkücü faşist gruplar kolluk güçlerinin arkasına mevzilenerek saldırılarını sürdürdü ve polisi alkışladı. Atılan taşlar nedeniyle bir Kürt öğrenci daha yaralanırken Abdurrahman isimli bir öğrenci de bıçaklandı.

Öğrenciler, saldırıların sebebinin Kürt olmalarından kaynaklandığına ve üniversitenin yanı sıra kentte can güvenliklerinin bulunmadığına dikkat çekti.

YTÜ’de Davutoğlu terörü

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Yıldız Teknik Üniversitesi’ne yapacağı ziyaret öncesinde özel güvenlikler ve polis öğrencilere saldırdı.

Davutoğlu’nun YTÜ’ye gerçekleştireceği ziyareti protesto eden ilerici ve devrimci öğrenciler, üniversitede gericiliğin şeflerinden Davutoğlu’nu teşhir eden pankart ve dövizler astı. Polis ve özel güvenlik afişlere saldırırken buna izin vermeyen öğrencilere coplarla saldırdı. Saldırıya tepki gösteren öğretim görevlileri de polis teröründen nasibini alırken 20 öğrenci gözaltına alındı.

Davutoğlu ise öğrencilerin protestosu nedeniyle üniversiteye gelemedi ve programını iptal etti.

KOÜ’de onlarca gözaltı

Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü Sosyal Tesisleri’nde Anadolu Gençlik Derneği (AGD) isimli gerici grubun Noel bahanesi ile gerici propagandasına tepki gösteren öğrenciler, polis saldırısına uğradı.

Gözaltına alınan 25’e yakın öğrenci, Derince’de bulunan Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Maraş anmasına saldırdılar

Çukurova Üniversitesi’nde Maraş Katliamı anmasına da faşistler saldırdı. Polisin saldırıyı izlediği bilgisi verilirken Maraş’ta yüzlerce Alevi’yi katleden faşistlerin anma için hazırlanan fotoğrafları da yaktıkları belirtildi.

 

 

 

 

DEÜ’de faşistler okuldan kovuldu

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde faşistlerin taciz ve tehditlerine karşı 24 Aralık sabahı devrimci-ilerici öğrenciler bir araya geldi.

Faşist bir öğrencinin kışkırtmaları sonucu çıkan arbedede, ÖGB şefinin devrimci bir öğrenciye yönelik saldırgan tutumuna tepki gösterildi. Öğrenciler toplu bir şekilde Dokuzçeşmeler Kampüsü’ne geçerek bundan sonra nasıl bir faaliyet yürütmek gerektiği üzerine toplantı yaptılar

Faşistler okuldan atıldı

20 kişilik faşist grubun Dokuzçeşmeler Kampüsü’ne gelmesi üzerine DGB’lilerin de içinde yer aldığı ilerici, devrimci ve yurtsever öğrenciler Yabancı Diller Fakültesi önünde beklemeye başladılar. Daha sonra faşist grubun saldırı girişimi üzerine gerekli yanıtı veren devrimci-ilerici ve yurtsever öğrenciler faşistleri okulun dışına attı.

Ardından okuldaki bütün kafeler tek tek gezilerek ajitasyon konuşmalarıyla bağımsız öğrencilere gelişmeler anlatılarak faşizme karşı mücadele çağrısı yapıldı. Özellikle kafelerden alkışlarla ve sloganlarla devrimci-ilerici ve yurtsever öğrencilere destek verenlerin olduğu gözlendi.

Daha sonra kitle toplu bir şekilde Eğitim Fakültesi’ne geçerek sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi.

Özellikle faşist güruhun örgütlendiği alanlardan biri olan Meslek Yüksek Okulu’nda bulunan kafelerde gerçekleştirilen ajitasyon konuşmalarıyla faşizme geçit vermemek gerektiği vurgulandı.

Dekanlık önünde bir süre marşlarla halay çeken kitle toplu çıkış için kapıya geldiğinde çevik kuvvetin saldırı için hazırlık yaptığı görüldü. Polisin toplu çıkışa izin vermeyeceğini açıklaması üzerine kısa süreli bir tartışmadan sonra gruplar halinden okuldan çıkış yapıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

 

İÜ'de Roboski anması

 

Roboski katliamını protesto etmek ve katledilenleri anmak için İÜ’de DGB’lilerin de aralarında bulunduğu öğrenciler 24 Aralık’ta yürüyüş yaptılar.

Yürüyüşe başlamadan önce Hergele Meydanı’nda Roboski Katliamı’yla ilgili tiyatro gösterimi gerçekleştirildi.

Öğrenciler Hergele Meydanı’nda toplanarak sloganlarla Edebiyat Fakültesi’nden çıkıtılar. Tramvay yolu kapatılarak Beyazıt Meydan’a yüründü. Buradan da Vezneciler Metro önüne geçilerek basın açıklaması okundu.

Beyazıt Meydanı’dan Vezneciler metroya kadar çevik kuvvet kitleyi tam teçhizatlı şekilde takip ederek taciz etti.

Karakolun önünden geçilirken Rojava Marşı okunarak “İşte burası katil yuvası!” sloganı atıldı.

Vezneciler’e gelindiğinde basın açıklamasından önce Çerxa Şoreşe marşı okundu.

Basın açıklamasında ise 28 Aralık 2011 tarihinde Irak sınırından dönen 17’si çocuk 35 Kürt köylüsünün katledilmesi protesto edildi. Maraş Katliamı’nın da hatırlatıldığı açıklamada katliamlardan hesap sorma çağrısı yapıldı.

Açıklamanın ardından eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 
§